Monday, June 24, 2024

130 godina u kapi vode:  Sarajevski kiseljak obilježava 130 godina postojanja izložbom u Zemaljskom muzeju BiH

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu otvorena je izložba pod nazivom „130 godina u kapi vode“ kojom kompanija Sarajevski kiseljak simbolično obilježava 130 godina postojanja i početka komercijalnog punjenja ove gazirane prirodne mineralne vode u boce.

 „S obzirom da je podrška očuvanju i razvoju kulture dio temeljnih vrijednosti koje gajimo, u sklopu aktivnosti povodom ovog značajnog jubileja odlučili smo podržati jednu od najznačajnijih kulturnih ustanova, Zemaljski muzej BiH, koji sa 133 godine starosti spada među rijetke „žive vršnjake“ Sarajevskog kiseljaka. Osim godina, Sarajevski kiseljak i Zemaljski muzej spaja i činjenica da u sebi sadrže ono najbolje iz ove zemlje: prirodno i historijsko blago, koje govori o stoljetnim uspjesima, dostignućima i tradiciji. Izložbom „130 godina u kapi vode“ želimo dati doprinos radu Zemaljskog muzeja i afirmaciji kulture u BiH te iskazati poštovanje prema lokalnoj zajednici u kojoj je Sarajevski kiseljak nastao. Nadamo se da će posjetitelji Muzeja uživati u postavci kojom slavimo prošlost, dok istovremeno s optimizmom gledamo u budućnost“, kazao je Admir Suljević, direktor Sarajevskog kiseljaka.

Izložbu čini više od stotinu predmeta iz muzejske zbirke porijeklom iz Kiseljaka i njegove okolice, koji  predstavljaju dio tradicije i podneblja u kojem je ova kompanija nastala i razvijala se kroz vremena:  nakit, odjeća,obuća, posuđe, dijelovi namještaja, alatke i još mnogo toga što vrijedi čuvati i vidjeti.

„Predmeti iz kolekcija Zemaljskog muzeja BiH koji su predstavljeni na ovoj izložbi odražavaju dio bogate kulture i prošlosti kiseljačkog kraja, a posebno se ističe  kolekcija višnjičke keramike. Smatra se da se proizvodnja ove keramike razvila radi blizine izvora mineralne vode koja se, prema kazivanjima, najbolje mogla transportovati i očuvati u ovim posudama. Izrazita dekorativnost ovih predmeta, neuobičajena za seosku keramiku, ogleda se u mnoštvu iscrtanih ukrasa, ali i u prefinjenoj formi koja je izdvaja iz mnoštva predmeta seoske keramike s prostora Bosne i Hercegovine“, kazala je Lebiba Džeko, muzejska savjetnica Zemaljskog muzeja BiH.

Izložba će biti otvorena do 22. oktobra. U čast pomenutog jubileja Sarajevski kiseljak je polovinom 2021. godine na tržište plasirao specijalnu retro ediciju boca, s etiketama iz proteklih decenija, koje predstavljaju svojevrsnu povijesno – kulturnu ostavštinu. Također, nedavno je objavljena i fotomonografija „130 godina Sarajevskog kiseljaka“ u kojoj je autor, novinar, publicista i hroničar Raif Čehajić, na 160 strana detaljno i upečatljivo prikazao nastajanje, razvoj i djelovanje kompanije sa svim izazovima i postignućima te njenom utjecaju na identitet i razvoj lokalne zajednice.

Možda vas zanima

spot_img
spot_img